Sähkösuunnittelu

Sähkösuunnitelman tekeminen kannattaa aloittaa ajoissa

Sähkösuunnitelma on asiakirjakokonaisuus, jonka rakennusvalvonta vaatii kaikkiin uusiin rakennuksiin ja sähkösuunnitelman tekeminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Teemme sähkösuunnittelua pienrakennuksiin, kuten omakotitaloihin, rivitaloihin, paritaloihin ja teollisuuskiinteistöihin, ja käytämme suunnittelussa CADS-suunnitteluohjelmistoa.

Mutta sähkösuunnitelma kannattaa teetättää myös saneerauskohteisiin, erityisesti kun remontti on iso. Näin saadaan sähköasentajan työ tehokkaaksi, kun asentajalla ei mene aikaa miettiessä ja pohtiessa johtojen, pistokkeiden ym. paikkoja.

Olemme erikoistuneet automaatio- ja valaistuksen ohjausjärjestelmien suunnitteluun. Suoritamme edellä mainittuihin järjestelmiin ohjelmoinnin, mittaamme valaistuksen ja säädämme valotasot silmää miellyttäviksi.

Sähkösuunnittelijamme muokkaa toiveista toteutuskelpoisen ja kustannuksiltaan budjettiin sopivan kokonaisuuden.

Kun suunnittelijamme esittää ensimmäisen sähkösuunnitelman, tarkasta suunnitelma huolellisesti ja esitä mahdolliset muutosehdotukset. Sitten kun lopullinen suunnitelma on valmis ja olet sen hyväksynyt, päästään tositoimiin ja sähköurakointi voidaan aloittaa. Sähköurakoinnin saat myös meidän kauttamme.

Tutustu tarkemmin palveluihimme alla ja ota yhteyttä, kun haluat varmistua, että sähkötyöt tehdään kiinteistössäsi

  • huolellisesti,
  • ammattitaitoisesti,
  • tehokkaasti ja
  • että rakennus on sähköturvallinen

Arna Lepikkö
050 4756372
sahko@nikkarituote.fi


 


Sähkösuunnitelma on osa rakennussuunnitelmaa

Onko sinulle tullut eteen kotona, työpaikalla tai vaikka kokoustilassa tilanne, jossa toivoisit, että sähkön tarvetta olisi mietitty hieman enemmän?

Aina välillä tulee eteen tilanne, jossa se jatkojohto on jouduttu ottamaan esille, koska kohtuu uudenkaan kiinteistön sähkösuunnittelussa ei ole välttämättä osattu ajatella nykyisten sähkölaitteiden määrää.

Hyvin tehty sähkösuunnitelma helpottaa elämää, asumista ja työskentelyä.

Lisäksi hyvin tehdyllä ja tarkasti mietityllä sähkösuunnitelmalla edistetään turvallisuutta niin rakennusvaiheessa, kuin käyttövaiheessakin, mutta säästetään myös kustannuksia, kun rakentamisen aikana ei tarvitse tehdä muutoksia pistorasioiden paikoille tai valaistukselle.

Sähkösuunnitelma vaikuttaa myös pihan suunnitteluun, jossa on hyvä huomioida pihamaan valaistus ja turvallisuus ja näin ollen on siis osa rakennus- ja pihasuunnitelmaa.

Mitä sähkösuunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon?

Ennen sähkösuunnittelun aloittamista kartoita mahdollisimman tarkasti omat tarpeesi ja toiveesi sähköistykselle. Taloudelliset resurssit on hyvä huomioida jo tässä vaiheessa.

Esitä myös mahdolliset kysymykset ja omat ideasi. Sähkösuunnitelma tehdään aina asiakkaan kanssa yhteistyössä, ja päämääränä on saada toiveet mahdollisimman tarkasti toteutettua.

Alla muutamia asioita, joita voit miettiä jo etukäteen.

Pistorasia, atk- ja antennipisteet

Pistorasioiden sijoittelussa kannattaa miettiä etukäteen, miten koti aiotaan kalustaa eli mihin laitetaan esimerkiksi kodin viihdekeskus, sohva, pöydät jne.

Kannattaa huomioida myös, että kun se sisustuskärpänen iskee ja haluaa vaihtaa huonekalujen paikkaa, mihin kaikkialle ne laittaisit.

Näin on helpompi suunnitella televisioiden ja mahdollisten työpisteiden sijainnit.

Keittiössä on hyvä miettiä, mitä kaikkia kodinkoneita, missä paikoissa ja kuinka montaa laitetta mahdollisesti itse tarvitset yhtä aikaa.

Entä mihin kohtaan laittaisit joulukuusen tai jouluvalot, sekä sisällä, että ulkona? Ja mille korkeudelle pistorasiat haluaisit?

Myös ulkona tarvittavien pistorasioiden sijoitukset täytyy ottaa huomioon suunnitelmassa.

Pistorasioita siis kannattaa olla mieluummin liian paljon, kuin liian vähän.

Valaistus ja valon värilämpötila

Valaistuksessa on hyvä huomioida, minkälaisia valaisimia missäkin tilassa tarvitaan ja kuinka paljon. Autamme valitsemaan juuri sopivan määrän valaisimia asiakkaan toiveiden mukaisesti ja oikeat valaisimet oikeaan käyttötarkoitukseen.

Tuleeko epäsuoraavalaistusta tai seinävalaisimia esimerkiksi makuuhuoneeseen. Ja toimivatko ulkovalaisimet auringonnousun, -laskun ja kellonajan mukaan vai liiketunnistimella.

Tulevien valojen värilämpötilaa kannattaa myös miettiä käyttötarkoituksen ja omien mieltymyksien mukaisesti.

Valaistuksen ohjaus

Yksi tärkeä osa on myös, mistä valoryhmiä saadaan ohjattua. On ikävä etsiä pimeässä valokytkimiä, jos se on hankalassa paikassa. Joten huolellisesti suunniteltuna ja mietittynä, tämäkin helpottaa elämää.

Mahdollisella kotiautomaatiojärjestelmällä voidaan ohjausta muutella jälkikäteen eripisteisiin ja lisätä valaisimia erilaisiin tilanteisiin ja ryhmiin. Näin voidaan parantaa asumismukavuutta.

Älykoti ja muut automaatiojärjestelmät

Sähkösuunnitelmaan tulee myös miettiä, tuleeko kiinteistöön esimerkiksi hälytysjärjestelmää tai muuta valaistuksen tai laitteiden ohjausjärjestelmää.

Esimerkiksi valaistuksen ohjauksessa käytetään usein Dali-järjestelmää tai KNX- ja Free@home-järjestelmillä luodaan älykkäät ohjaukset rakennuksiin.

 

 

Sähköautojen latauspistokkeiden suunnittelu

Sähköautot jo nykypäivää ja samalla myös tulevaisuutta ja sähköautojen latausasemat lisääntyvät koko ajan niin julkisissa paikoissa, yrityksissä, taloyhtiöissä kuin kodeissakin.

 

Keväästä (2021) alkaen taloyhtiöiden on pakko asentaa sähköauton latausvalmius suuren remontin yhteydessä, jos taloyhtiössä on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa.

Tällaisia suuria korjauksia ovat esimerkiksi remontit, jotka sisältävät

  • julkisivuremontoinnin,
  • ikkunoiden uusimisen ja
  • yhden tai useamman teknisen järjestelmän korjauksen.

Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin.

Taloyhtiöt voivat hakea myös avustusta tällaisen sähköautojen latausinfran rakentamiseen 35 %.

Avustuksen edellytyksenä on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle.

Tätä avustusta on mahdollista saada myös latauslaitteiden hankintaan.

Toteutuvan latausinfrahankeen avustettavia kustannuksia ovat:

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit
  • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.

Toteutamme sähköautojen latauspistevalmiuden ja latauspisteiden asennukset valmiiden suunnitelmien mukaan taloyhtiöille, yrityksille ja yksityisille.

Teemme myös latauspistevalmiuden ja latauspisteiden suunnittelua.

Tutustu tukeen osoitteessa https://www.ara.fi/latausinfra-avustus ja

Ota yhteyttä Joen Nikkarituotteen Arna Lepikköön, 050 475 6372 tai sahko@nikkarituote.fi

Ota yhteyttä

Arna Lepikkö
050 4756372
sahko@nikkarituote.fi

Tai jätä meille yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.